Végleg eltűnik a hálapénz a magyar egészségügyből?

Gazdaság

Végleg eltűnik a hálapénz a magyar egészségügyből?

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat az orvosi bérek emeléséről korszakos lépés, az összeférhetetlenségi szabályok pedig erősítik az állami- és magánegészségügyi rendszer szétválasztását - vélekedett a Portfolio-nak nyilatkozva Kovácsy Zsombor. Az egészségügyi jogász szerint a hálapénz büntethetőségének bevezetése mindenképp visszatartó erőt jelent, de a szakember még egy fontos szemponttal kiegészítette a paraszolvencia elleni küzdelmet.

Korszakos lépés, ha a béremelés ebben a formában megvalósul. Azt mondhatjuk a többlépcsős emelés végére, hogy rendezettnek tekinthető a kor és az ország teljesítőképessége szempontjából az orvosok bérezése – vélekedett a Portfolio-nak nyilatkozva Kovácsy Zsombor, aki emlékeztetett arra, hogy orvosgenerációk élték le az életüket megalázó fizetési körülmények között. Ehhez képest ez a most ismertetett béremelési sorozat olyan távlatot jelent a pályán lévők, valamint az orvosi pályára készülők számára, amely miatt érdemes lesz ezt a hivatást folytatni, illetve választani.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a törvényjavaslat komoly elköteleződést vár el az orvosoktól. Szigorú összeférhetetlenségi szabályokat, minősítési rendszert találhatunk a jogszabályban, vagyis összességében szigorodik az orvosi karra vonatkozó szabályrendszer – mutatott rá a szakember.

A mostani törvényjavaslat az állami és önkormányzati fenntartású intézmények dolgozóira vonatkozik, azonban vannak olyan orvosok, akik vállalkozói jogviszonyban látják el a társadalombiztosítási szolgáltatásukat, például a háziorvosok. Az ellátórendszerben ők az egyik legfontosabb réteg, meg kellene erősíteni az alapellátást annak érdekében, hogy az egész állami egészségügyet hatékonyan lehessen működtetni. Ezért szükséges az ő helyzetük rendezése is – vélekedett Kovácsy Zsombor, aki ennek megfelelően bízik abban, hogy a háziorvosok sem maradnak ki ebből a jövedelem rendezésből. Ez lehet a finanszírozásuk emelésén keresztül, de megvalósulhat akár azzal is, hogy a háziorvosok is bekerülnek ebbe az új jogviszonyba, utóbbi viszont az egész háziorvosi rendszer – kérdéses hatékonyságú – centralizációját jelentené.

Az összeférhetetlenségi szempontok közül a legérzékenyebb nyilvánvalóan az lesz, amely kimondja, hogy az orvos nem vállalhat másodállást, csak ha arra a kormány által kijelölt szerv engedélyt ad.

ENNEK KÖVETKEZTÉBEN EGYÉRTELMŰEN ERŐSÖDNI FOG AZ ÁLLAMI ÉS A MAGÁNRENDSZER SZÉTVÁLASZTÁSA.

Maga a béremelés is elősegíti ezt: ha valaki megfelelő javadalmazást kap, akkor nem fog rászorulni arra, hogy más forrásból is kapjon jövedelmet. Szerinte az lenne az ideális megoldás, ha világos és objektív kritériumok mentén lehetne másodállást vállalni és ezt nem a kormány által kijelölt szerv a saját belátása szerint döntené el.

Objektív feltételeket kellene jogszabályban rögzíteni – húzta alá ezzel kapcsolatban Kovácsy Zsombor, aki emlékeztetett arra, hogy a törvény végrehajtását rendező kormányrendeletek még nem ismertek, és elképzelhető, hogy azok érdemben változtatnak azon, ami ma látszik az elképzelésekből.

A magasabb bérezés, valamint a másodállás engedélyhez történő kötése következtében sok orvos döntéshelyzetben találja magát: vagy az állami, vagy pedig a magánszektor, nem lesz úgy, mint eddig, hogy a kettőt egyszerre művelheti. Ennek következtében sokan dönthetnek úgy, hogy csak az állami ellátásban dolgoznak. Megváltozik ugyanis az eddigi alaphelyzet, hogy az állami ellátórendszerben fejlődni lehet, de pénzt keresni (legalábbis legálisan) nem – mutatott rá.

Forrás: 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201005/vegleg-eltunik-a-halapenz-a-magyar-egeszsegugybol-451594