Generali: ma már szinte nincs vonzó juttatási csomag egészségbiztosítás nélkül (2023.09.19)

Gyökeresen megváltozott a hazai munkaerőpiac az elmúlt években: óriási kihívást jelent a tehetséges kollégák megszólítása és megtartása. Ráadásul egyre több a Z generációs munkavállaló, sőt, vezető is – ők rugalmasságot, motiváló feladatokat és az életmódjukat támogató juttatási csomagot várnak a cégektől. Egy friss kutatás ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a korosztály számára az egészsége is kulcskérdés: az elmúlt 30 évben a világon közel 80 százalékkal nőtt az 50 év alattiak rákos megbetegedéseinek száma, emellett számos civilizációs ártalom fenyegeti a fiatal belépőket.

Egyre népszerűbbek a magán egészségbiztosítások, ezek közel negyedét pedig már a munkaadók biztosítják itthon a Generali adatai szerint.

A cégeknek elemi érdekük, hogy odafigyeljenek a munkavállalóikra, és miközben ma már a béren kívüli juttatások széles portfolióját kínálhatják az új belépőknek, ezek között is kiemelt szerepet kapnak az egészségmegőrzésre fókuszáló csomagok. Az egészségbiztosítások juttatásként való megjelenítése terjedőben van, de még mindig nem elterjedt a hazai HR gyakorlatban, ezért annak megléte versenyelőny a tehetségek bevonzásában és megtartásában. A testileg és lelkileg is felkészült és motivált kollégák jobban teljesítenek, elégedettebbek és lojálisabbak, emellett azonban kézzelfogható előnyt is jelentenek a cégek számára: kevesebb időt töltenek betegállományban és ritkábban esnek ki a napi feladatokból.  

Meglévő munkatársak megtartásában is fontos szerepe lehet egy jól megválasztott egészségbiztosításnak. Ha például egy másik cég plusz juttatásokkal, magasabb fizetéssel átcsábít egy munkatársat, az akár 1,5-szer annyiba kerülhet a vállalatnak, mint az adott kolléga éves fizetése, főként a magasabb juttatásokkal járó vezetői pozíciók, szakértők esetében.

Mélyen a zsebükbe nyúlnak a magyarok az egészségügyi ellátásért

Ezzel párhuzamosan vélhetően mindannyian a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk a magyar egészségügy kihívásait: leterhelt szakorvosokkal és hosszú várólistákkal szembesülhetünk, a megelőzésre és holisztikus szemléletű kezelésre pedig idő és források hiányában ritkán számíthatunk. Az OECD adatai szerint hazánkban közel 13 százalékkal többet áldoz a lakosság saját zsebből egészségügyi ellátásra, mint az Európai Unió országaiban átlagosan. Sokan fordulnak tehát inkább a magánszektorhoz, hogy gyorsan jussanak szakszerű segítséghez színvonalas körülmények között, akár megelőző szűrések, akár különböző tünetekkel járó panaszok esetén. Jól is teszik: a gyógyulás és a hatékony terápia szempontjából a legtöbbször kulcskérdés a gyors diagnózis.

Rugalmas generáció, rugalmas biztosítási csomag

A Generali Company Care egészségbiztosításai nem csupán cégre, de az egyes dolgozói csoportokra is szabhatók a négy különböző szerződéses opciónak köszönhetően. A kisebb csomagokban szakorvosi ellátások, labor- és diagnosztikai vizsgálatok széles köre érhető el, míg a bővebb csomagokban már egynapos sebészethez, ambuláns műtéthez, gyógytornához vagy onkológiai diagnosztikához is hozzájuthatnak a biztosított munkavállalók. Növeli a lojalitást, ha a munkáltató törődik a munkavállalók egészségével.

A cég 33,04% adót fizet a dolgozókra kötött egészségbiztosítás díja után. Nem csoda, hogy egyre népszerűbbek a magán egészségbiztosításhoz kapcsolódó juttatások, hiszen ez egy kedvezően adózó elem. A vállalatok a biztosítás teljes díját költségként elszámolhatják.

Megnyugtató segítség bárhol, bármikor

A Generali Company Care csomagok a létfontosságú szűrővizsgálatok és a szükség esetén nyújtott egészségügyi ellátás mellett összegbiztosítással is gondoskodnak a munkavállalókról, vagyis pénzbeli kifizetésben is részesülhetnek a balesetek és súlyos betegségek bekövetkeztekor – ez pedig nagyban növeli a biztonságérzetet és ezzel a gyógyulási esélyeket is. Ahogyan az is, hogy a biztosítottaknak nem kell felesleges időt és energiát áldozniuk a megfelelő ellátás felkutatására, a teljes betegút-tervezésről ugyanis a Generali gondoskodik az országban található több száz egészségügyi partnerén keresztül.

Forrás : HRPORTAL.HU