Már 8,5 milliárdnál is többet fizettek biztosítók viharkárra idén nyáron

2021.08.24

Az idei nyár nemcsak a forró mediterrán időjárásról, de a kánikulát lezáró nagy esőzésekről és viharos szélről is emlékezetessé vált, ami számos helyen okozott károkat. A Bank360 a biztosítókat kérdezte a kifizetett viharkárokról.

Az idei nyarat a sportesemények és a járványügyi korlátozások enyhítése mellett a szélsőséges időjárás is jellemezte. Vissza-visszatért a korábban csak délebbi országokban előforduló, többnapos vagy akár egyhetes hőhullám, a 35 fokos csúcshőmérsékletet is meghaladó periódusokat pedig rendszerint heves esőzéssel járó viharok zárták le.

Ezek a viharok számottevő, az elmúlt években tapasztaltnál lényegesen több kárral jártak, a lakásbiztosítással rendelkezők számára viszont ezeket a károkat a biztosító megtéríti. A Bank360-nak nyilatkozó biztosítók összesen legalább 8,5 milliárd forintos kárral számolnak a zivataros nyári hónapokban, amit több, mint 70 ezer kárbejelentés eredményezett.

  • Az Aegon biztosítóhoz 2021. július és augusztus hónapban meteorológiai károkkal kapcsolatosan eddig összesen 19 322 db bejelentés érkezett, a kárösszeg várakozásaik szerint meghaladja a 3 milliárd forintot.
  • Az augusztus első hetéig, az Allianz Hungária felé bejelentett viharral kapcsolatos károk száma meghaladja a tizenkétezret. Ezen kárbejelentések több mint egyharmadára az Allianz közel ötszázmillió forintot fizetett ki.
  • Június 1-jétől a Generali Biztosítóhoz közel 19 ezer viharkárral kapcsolatos bejelentés érkezett mintegy 1,5 milliárd forint értékben.
  • A Groupama Biztosító május 1-jétől összesen több mint 11 ezer kárt zárt le és még 7,4 ezer van függőben. Az így bejelentett több mint 18 ezer káresemény kárszükséglete meghaladja a 3,5 milliárd forintot.
  • Az UNION kárrendezési igazgatója, Őri István Balázs nyilatkozata alapján a biztosító lakás, kkv és egyedi vagyon esetében a nyáron 2 300 bejelentést regisztrált eddig viharral összefüggésben. Eddig több mint 77 millió forintos kifizetést teljesítettek közel 850 db kárügyben.

A fővárosban és az északkeleti megyékben pusztíthatott a vihar

A biztosítók tájékoztatása alapján a legtöbb kárbejelentés a főváros környékéről és két északkeleti megyéből érkezett.

Az Aegon biztosítóhoz a legtöbb bejelentés Budapestről, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, és Pest megyékből érkezett. A bejelentett károk nagy részét vihar, jégverés, beázás, villámcsapás, és felhőszakadás okozta.

A Generali biztosító megfigyelése szerint a viharok által leginkább sújtott térség Budapest, illetve Pest, Baranya, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak az elmúlt időszakban. A legkevesebb kárbejelentés Nógrád megyéből érkezett. Budapest után, ahonnan közel 5000 bejelentést kaptak a nyár során, Debrecen volt a viharok által leginkább érintett városunk, innen több mint ezer kárbejelentés érkezett.

 forrás:

https://hvg.hu/gazdasag/20210824_viharkar_biztositas_bank360?fbclid=IwAR1qZjW548qALI0Jqc9GBkLN3-SjPkqyETxOrbVy0C7B5fs1YK2t-F1JalE