Jó hír: változtak a forgalomból kivonás szabályai

2021.03.02 hegylakok.hu

A motorosoknak és veteránautósoknak jó hír, hogy tegnap lényegesen egyszerűbbé vált a csak szezonban használt, hobbicélú járművek forgalomból kivonása.

 

Korábban legfeljebb fél évre vonhattuk ki ideiglenesen a forgalomból az autónkat, motorunkat, vagyis aki csak nyáron pattant nyeregbe, annak minden évben kétszer ki kellett csengetni az eljárás költségét, plusz észben tartani, ehhez igazítani a kötelező biztosítást stb.

Ezt olvastad már? Kiszámoltuk, hogy mennyit spórolsz, ha télre kivonatod a forgalomból a motorod.

Már egy évre ki lehet vonni a forgalomból a járműveket

Szerencsére ez idén március elsején megváltozott, és duplájára, egy évre nőtt az ideiglenes kivonás maximális időtartama. Íme, a Magyar Közlönyben megjelent friss Kormányrendelet:

22. A jármű forgalomból történő kivonása

100. § (1) *  A jármű ideiglenes forgalomból történő kivonását, meghosszabbítását és forgalomba történő visszahelyezését kizárólag a Kknyt. 2. § 9. pontja szerinti üzemben tartó kérheti.

(2) *  A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb egy évre bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba. A kivonás időtartama újabb kérelemre, a kérelem benyújtásától vagy a kérelemben megjelölt időponttól számított legfeljebb egy évre, ismételten meghosszabbítható. 

Vagyis innentől csak évente egyszer kell foglalkoznunk a papírmunkával – és csak egyszer kell kifizetnünk a 2300 forintos díjat –, szemben a korábbi 180 nappal. Ráadásul bármikor megismételhető, derült ki a Kormányrendeletből.

Otthonról is elintézhető a visszahelyezés, ha meggondoljuk magunkat, és egy éven belül használnánk a járművet

Tehát innentől elég évente egy napra adót és biztosítást fizetni, ha éppen nem használjuk a járgányt. Ha pedig mégis elővennénk, akár a telefonunkról, Ügyfélkapun keresztül is forgalomba állíthatjuk, hogy ne kelljen sorbaállással töltenünk az időt motorozás előtt.

Forrás és Képek: MTI/Illyés Tibor és Hegylakók Motoros Magazin-archív