Az otthoni munka sokáig velünk lesz ...

A járvány hatására az utasbiztosítások megközelítőleg 60-70 százalékkal estek vissza az év első 9 hónapjában, de nehéz helyzetbe került az életbiztosítási és a vagyonbiztosítási szegmens is – mondta a növekedés.hu-nak adott interjújában Erdős Mihály, a Generali Biztosító elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, szeretnének erősíteni a nyugdíjbiztosítások, a vállalkozói és kkv biztosítások, illetve a gépjármű biztosítások terén is. 

Hogyan hatott a koronavírus járvány a hazai biztosítói piacra és annak eredményére?

A biztosítói piacon általában elnyúlóan jelentkeznek a különböző gazdasági folyamatok. Már vannak látható jelei a járványnak, de a tényleges hatások értékeléséhez több időre van szükség.

A biztosító társaságok díjelőírása az első félévben még 3,6 százalékkal növekedett. Ez azonban már érezhető lassulást jelent az előző év azonos időszakának 12 százalékos bővüléséhez képest.

A lassulás leginkább az egyszeri díjas életbiztosítások nagyobb mértékű csökkenésére vezethető vissza. A járványhelyzet időszakában emellett több ügyfélnek is átmeneti díjmentesítést ajánlottunk annak érdekében, hogy a biztosításuk megmaradhasson.

Márciusban és áprilisban volt a legnagyobb a visszaesés az új szerződések megkötésében. Ekkor nálunk is 60 százalékkal zuhant az új életbiztosítási szerződéseknek a száma. Nehéz helyzetbe került továbbá a vagyonbiztosítási és az utasbiztosítási szegmens is.

Utóbbiban mekkora  a visszaesés idén?

Az utasbiztosítások megközelítőleg 60-70 százalékkal estek vissza az év első 9 hónapjában. Az elhúzódó járványhelyzet miatt nem is számítunk a szegmens gyors élénkülésére.

Az utasbiztosításoknál egy évben két nagy hullám figyelhető meg. A nyári három hónap a legmeghatározóbb, de a téli időszak is hangsúlyos. A koronavírus idén mindkét szezont érinti.

Javított az összképen, hogy január eleje és március közepe között a korábban lefoglalt utazások miatt még szokásos érdeklődést tapasztaltunk. Ekkor még sokan mentek Ausztriába és Szlovákiába síelni, illetve a nyári hónapokban is utaztak magyarok a környező országokba.

A vállalati utasbiztosításoknál szintén nagy visszaeséses volt megfigyelhető. A vállalati vagyonbiztosítások esetében nagyobb csökkenés volt megfigyelhető különösen a kkv szektorban. A nagyvállalatoknál, építőipari cégeknél ugyanakkor többé-kevésbé fennmaradtak a korábbi érdeklődések. Jelentősen szegmentálódott a piac az elmúlt időszakban.

Hogyan alakult mindezeket figyelembe véve a Generali Biztosító árbevétele és nyeresége?

A Generali Biztosító árbevétele a piaci átlagnál nagyobb mértékben növekedett. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy az egyszeri díjas életbiztosításoknál nálunk nem volt akkora visszaesés, mint másoknál. A többi ágazat esetében ugyanazon a mezsgyén haladtunk, mint más biztosító társaságok. Az első félévben az időarányosan tervezett nyereségszint közelében jártunk, azonban a saját tőkearányos nyereséget éves szinten érdemes nézni.

A biztosítók eredménye három fő tényezőtől függ, úgymint a költségek alakulásától, a pénzügyi eredménytől és a biztosítástechnikai eredménytől.

A költségeredményt a hatékonyság, a béremelkedés és a munkaerő elérhetősége befolyásolja. A Generali Biztosítónál a járvány időszakában is törekszünk a hatékonyság javítására a munkavállalóink megbecsülése mellett. A pénzügyi eredmény várhatóan visszafogottabban alakulhat a jelenlegi kedvezőtlenebb tőkepiaci környezetben.  A biztosítástechnikai eredmény időről időre hektikusan változhat a kockázatok és a káresemények függvényében. Sajnálatos módon bármikor bekövetkezhet egy több százmillió vagy akár több milliárd forintos kár, ami felülírhatja a számokat.

Forrás : novekedes.hu