Azért ez erős: sorra küldik fizetés nélküli szabadságra a magyarokat

Nem múlt el nyomtalanul a lezárások hatása a magyar munkahelyeken: rengeteg dolgozó nem tudta a járvány terjedésének meggátlása érdekében hozott intézkedések miatt ellátni a feladatait. Így kényszerültek rengetegen 2020-ban máskor kivenni a tervezett szabadságaikat, fizetetlen szabadságra menni. A táppénzes napok száma szintén csak feltornászta a statisztikákat. Mutatjuk, milyen mértékű volt a munkahelyi távollét a járvány alatt. 


A koronavírus járvány hatása a gazdaságra és a munkaerőpiacra elkerülhetetlen volt 2020-ban, azonban a visszatekintő statisztikákból csak most kezd körvonalazódni, pontosan milyen mértékű visszaesés is történt. Ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus terjedését a kormányok Európa-szerte elrendelték a szociális távolságtartást és egyes szektorok leállását. A #maradjotthon kampány alatt számos munkahelyen kényszerszünet, -szabadságolás kezdődött, illetve tömegesen vezettek be home office-t is.      

A járványhelyzet lassú enyhülésével fokozatosan nyitottak újra a gyárak, irodák, a dolgozók próbálták ledolgozni a hátrányt, amit a munkából való távollét ideje alatt felhalmoztak. Ez pedig nem lehetett kevés, hiszen a legfrissebb statisztikák szerint az EU-ban, ahogy Magyarországon is, rengetegen kényszerültek a járvány alatt "szünetet tartani". A korábbi évekre jellemző volt, hogy nyáron vannak a legtöbben távol a munkahelytől, illetve a karácsonyi időszak mutatott még kiugró értékeket. Látva azonban a heti bontású statisztikákat a 2020-as évből, megállapítható, hogy a járvány miatt rengeteg dolgozó nem tudta végezni a munkáját.


Forrás : penzcentrum.hu