A környezetvédelmi biztosításokról

Hulladéktermelőknek

Hulladék termelőnek minősül, minden olyan vállalkozás, amelynek a tevékenysége során a kormányrendeletben meghatározott mennyiségű hulladék képződik. 

Ha a cég telephelyén a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége meghaladja a:

A) veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,

B) nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot vagy

C) nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

a jogszabály hatálya alá esik, felelősségbiztosítási szerződéssel kell rendelkeznie.

A szabályozás kiterjed minden olyan vállalkozásra amely a tevékenysége során legalább annyi szemetet állít elő, mint a törvényben meghatározott mennyiség.

Ez a szabályozás tehát érinti a  hazai cégek nagy részét: éttermek, szervizek, szépségszalonok, irodaházak, gyártó és logisztikai cégek, építőipar, – minden olyan vállalkozást amely a tevékenysége során szemetet termel.

------------------------------------------------

Hulladék gazdálkodóknak

A tevékenységével okozható, előre nem látható környezeti károk felszámolását lehetővé tevő finanszírozás biztosítása érdekében környezetvédelmi biztosítást kell kötnie az annak a gazdálkodó szervezetnek

  1. a) amelynek tevékenysége során kormányrendeletben meghatározott mennyiségű hulladék képződik,
  2. b) amely e törvény szerint hulladékgazdálkodási engedélyhez vagy nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységet végez, – ide nem értve a hulladéklerakó üzemeltetőjét –, valamint
  3. c) amely az 1013/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott célból Magyarország területére hulladékot behoz, kivisz vagy átszállít.

A kormányrendelet szerint 2024.01.01-től kell érvényes biztosítási fedezettel rendelkeznie azoknak a társaságoknak amelyek a rendeletben szereplő engedélyhez kötött TEAOR tevékenységek közül bármelyiket végzik a tevékenységük során.

A jelenlegi biztosítás piaci információink szerint a meglévő környezetszennyezési felelősségbiztosítások nem felelnek meg a kormányrendeletnek előírt feltételeknek.

Amennyiben az Önök cége rendelkezik meglévő felelősségbiztosítással, kérje szakértőnk segítségét a szerződés véleményezésére vonatkozóan. 2024. február 1-ig a szakmai véleményezésünk díjmentes.


Kiriné Németh Krisztina +36-20-9569-429